Разширени вени – лечение благодарение на кинезитерапия

kinesitherapyОт разширените вени стандартно боледуват тази част от населението, чиито работи са придружени с по-дълго стоене в изправено положение – именно те са продавачи, фризьори, бармани, аптекари и др. По време на бременност също така може да се образуват разширените вени – заради статичното обременяване. Какво са реално? Вените са кръвоносни съдове, като отвеждат кръвта от капилярите обратно към сърцето. Влошават се предимно венозните съдове на краката. Най-често по вътрешната страна на бедрата и подбедрицата. Разширените вени се казват още и варици.При недостатъчност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, създава се се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, появява се отоци, тежест, умора около глезените и колената и болка при ходене. Както с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение чрез движение. Тя спомага за :

-общо тонизиране на тялото и мускулатурата
-нормализиране на цялостното кръвообращение
-подобряване на венозния кръвоток и премахването на задържането във вените
-предпазване на венозните стени от прекалено разтягане и загуба на еластичност
-премахване на тромбоемболични влушавания и създаване на възпалителни процеси
-намаляване на симптоминте на болка и нормализиране на способността на крайниците

Подходящо за пострадалите от разширени вени е да тренират бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене прав, статични усилия със задържане на дишането.

Кинезитерапията обхваща упражнения, започващи от малки към големи стави. 1-во тренираме по-малките стави. Примерно дейности с въртене на глезените, след това се преминава към големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нагоре и се прибира обратно. Правят се и главноразвиващи физически упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от най-различни начални положения.

Хубаво е да се променя и височината , на която е сложен единия крак – върши се упражнение със сложени 1 или две възглавници под него, после възглавниците се махат и се върши същото упражнение без тях.

За стандартната профилактика на разширените вени се препоръчва преди ставане да си обуете ластични чорапи.Те не бива да се задържат дълго , понеже точно това води до намаляване тонуса на мускулатурата на долни крайници.

Необходимо е да се измъкнем от заседналия начин на живот.Наистина трябва да сме по-активни – да не заседяваме много често пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е неповторима и носи значително повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Още детайли: http://pbioc.com/bg/therapy/acupuncture/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *